Defibrillaatio

Tärkeimmät sydänpysähdyspotilaan ennusteeseen vaikuttavat tekijät ovat nopea havaitseminen, avun hälyttäminen, välittömästi aloitettu painelu-puhalluselvytys ja mahdollisimman varhainen defibrillaatio. Jokainen minuutti jonka defibrillaatio viivästyy heikentää potilaan ennustetta 10-15%.

otobüsKansainväliset elvytysneuvostot suosittelevat defibrillaattoria kaikkialle, missä ambulanssin vaste-aika on yli 5 minuuttia – eli käytännössä kaikkialle. Yksityiset henkilöt hankkivat defibrillaattoreita koteihin, mökeille ja veneisiin. Haja-asutusalueilla defibrillaattori on entistä tärkeämpi ensihoitoyksiköiden pidempien viiveiden johdosta.

Mitä defibrillaatio on?

Defibrillaatiolla tarkoitetaan rintakehän läpi sydämeen annettavaa sähköiskua, jonka tarkoituksena on lopettaa sydämessä sydänpysähdyksen yhteydessä vallitseva kaaosmainen tila, kammiovärinä, ja saada sydämen oma tahdistusjärjestelmä taas toimimaan normaalisti (sinussolmuke).

Kansainvälinen AED-merkki

Kansainvälinen AED-merkki


Sähköshokki on voimakkuudeltaan 30-40 ampeeria. Laitteet lataavat kondensaattoreihinsa energiaa latausakusta, jonka jännite on vain 9-12 volttia. Vertailuksi mainittakoon, että poliisin etälamauttimen jännite on 50 000 volttia sykäyksinä, mutta virta vain 2,1 mA. Puoliautomaattiset defibrillaattorit ovat huoltovapaita; ne tarkistavat itse itsensä ja ilmoittavat mahdollisesta toimintahäiriöstä. Akku ja elektrodit vaihdetaan muutaman vuoden välein – riippumatta siitä käytetäänkö niitä tai ei.

Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia. Laitteilla ei voi antaa sähköshokkia kuin sydänpysähdyksessä tai sellaiselle potilaalle, jonka pulssitaajuus on niin hengenvaarallisen korkea, ettei sydän enää kykene pumppaamaan verta.

.

YHTEYSTIEDOT:

Suomen AED-yhdistys
AEDRY ry

aedry@aedry.fi

P. 040 41 81 200

AEDRY lakihanke
33. AED MERKKI (640×637)

Kansainvälinen AED-merkki