”Sydänkohtaus”

Sydänkohtaus on hieman huono sana, koska se voi tarkoittaa muutakin sydänoiretta kuin sydänveritulppaa eli sydäninfarktia.

Suomessa saa vuosittain ”sydänkohtauksen”, eli sydäninfarktin noin 25 000 henkilöä.

Sairaus on hengenvaarallinen: infarktista johtuvia kuolemia on 13 000 vuodessa. Uusien lääkkeiden ja leikkausten ansiosta monen henki voidaan pelastaa, jos ihmiset vain tunnistavat sydäninfarktin toisinaan epämääräiset ja vähäisemmät oireet ja hakeutuvat nopeasti hoitoon. Kaikki tietävät, että voimakas kipu keskellä rintaa on sydäninfarktin oire, josta ei voi erehtyä. Rintakipu on edelleen ensisijainen oire, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan jotkut ihmiset – ja etenkin naiset – voivat saada sydäninfarktin, johon ei liity rintakipua vaan sen sijaan muita hengenvaarallisia oireita, jotka he joko tulkitsevat väärin tai jättävät huomiotta.

Mikäli sydäninfarkti aiheuttaa sydänpysähdyksen ja kammiovärinän, on potilaan selviytymisen kannalta tärkeimmät seikat

  • varhainen havaitseminen ja avun hälyttäminen (112),
  • välittömästi aloitettu painelu-puhalluselvytys ja
  • mahdollisimman nopeasti tapahtuva defibrillaatio

Kansainvälisten suositusten mukaan defibrillointi tulisi tapahtua ensimmäisen 5 minuutin sisällä – ja kaikki ymmärtävät, että ambulanssin vasteaika on harvoin alle 5 minuuttia. Juuri tästä syystä maallikko-defibrillaattorit ovat erittäin tärkeitä sydänpysähdyspotilaan ennusteen kannalta.

Sydäninfarktin taustalla on pitkäaikainen sepelvaltimotauti, joka ahtauttaa valtimoita. Kun suoni menee kokonaan tukkoon, syntyy infarkti. Tukkeuman syynä on yleensä valtimon sisäseinämässä olevan kolesterolia sisältävän pullistuman eli plakin pinnan repeytyminen. Repeytyneeseen kohtaan muodostuu verihyytymä, joka äkisti tukkii suonen. Sepelvaltimoiden tehtävänä on kuljettaa verta sydänlihakseen, mutta kun lihas ei saa tukoksen vuoksi riittävästi ravintoa, se vahingoittuu ja joutuu kuolioon. Muiden lihasten tapaan sydänlihas viestii ahdingostaan aivoille, jotka reagoivat kipua tuottavien hermosyiden kautta, mistä yleensä aiheutuu voimakas rintakipu.

Joskus kipusignaalit kuitenkin menevät sekaisin. Ne saattavat aktivoida sydänlihakseen menevien hermosyiden sijaan tai lisäksi muita läheisiä hermosyitä. Samasta hermosta, joka aiheuttaa kipua sydämessä, lähtee haaroja myös vatsaan, kaulaan ja vasempaan käsivarteen. Siksi kipusignaaleja voi kulkeutua myös muualle kuin sydämeen.

Väärässä paikassa tuntuvien oireiden seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Infarkteja on eri tyyppisiä, mutta alkuoireista ei voi päätellä, miten kiire on.

  • Aina pitää menetellä kiireellisimmän vaihtoehdon mukaan.

On kaksi varoitusmerkkiä, joiden vuoksi epätavalliset oireet on syytä ottaa vakavasti:

  1. jos tuntuu, ettei kaikki ole kohdallaan:
    oiretta ei ole ennen ollut tai ei ainakaan yhtä voimakkaana
  2. jos oire kestää pitempään kuin vain hetken.

Sydämestä lähtevä kipu ei yleensä helpota – eikä pahene – levossa tai asentoa vaihtamalla. Siihen ei myöskään auta särkylääke, kuumahaude eikä hieronta. Kipu kuvataan usein vannemaiseksi tai painavaksi, ’kuin norsu istuisi päällä’. Osassa tapauksia ahdistus tai painon tunne on etualalla siten, että tuntemusta ei välttämättä kuvata kivuksi

Laaja-alaisuus on tyypillistä, yhdellä sormella paikannettavissa oleva kipu on harvoin sydänperäinen.

 

YHTEYSTIEDOT:

Suomen AED-yhdistys
AEDRY ry

aedry@aedry.fi

P. 040 41 81 200

AEDRY lakihanke
33. AED MERKKI (640×637)

Kansainvälinen AED-merkki