Uutisia

AEDRY:n toiminnanjohtaja suoritti hyväksytysti ammattihenkilöille tarkoitetun Euroopan Elvytysneuvoston (ERC) ADVANCED LIFE SUPPORT-koulutuksen.
AED-yhdistys AEDRY ry kouluttaa elvytys- defibrillaattori-kouluttajia Elvytysneuvoston viimeisten ohjeiden mukaisesti. Lue uusimmat käypähoitosuositukset.

YLE:n sivuilla kerrotaan maallikko-deffojen sijoittamisesta Utsjoelle.
Lue juttu tästä.
Sama juttu saameksi.
AEDRY tarjoaa myös ilmaisen koulutuksen kuntalaisille ja näin tuemme pientä kuntaa, jossa etäisyydet lähimpiin sairaaloihin ovat pitkät.

Etelä-Saimaa julkaisi jutun liittyen maallikko-defibrillaatioon ja ensihoitoon Suomessa.
Lue juttu tästä.

AEDRY kouluttaa maallikko-defibrillaattorien käyttökouluttajia!
lisää tietoa koulutuksesta täältä

YLE AamuTV:n juttu
löytyy YLE Areenasta kuukauden, mutta tässä linkki YOUTUBEen, josta pätkän löytää myöhemminkin.
YLE: elvytys ja defibrillaatio

UUSINTA TIETOA TANSKASTA: Maallikko-deffoja yli 12 000!

Tanskan väkiluku on samaa luokkaa kuin Suomen eli 5,6 miljoonaa.
Tanskassa sairaalan ulkopuolisia maallikkokäyttöön tarkoitettuja deffoja on 12 217 kpl!!!!!
Suomessa sama luku on muutama sata.

Tanskassa sairaalan ulkopuolelle tapahtuneista sydänpysähdyspotilaista selviää 39%.
Suomessa vastaava luku on noin 10%.

Tanskassa puoliatomaattisen defibrillaatorin käyttöä opetetaan pakollisena oppiaineena peruskouluissa, varusmiespalveluksessa ja autokouluissa.

Tanskassa on älypuhelimeen liitettävä sovellus, jolla paikannetaan lähimmät defibrillaatorit.
Deffat on näkyvät hätäkeskuksen järjestelmässä ja niitä suositellaan sijoitettavaksi rakennusten ulkopuolelle, jotta niiden käyttö olisi mahdollista myös sisätilojen ollessa suljettuina.
Linkki tanskalaisten rekisteriin tästä.
Englanniksi tästä.

RUOTSISSA:
Ruotsissa on noin 11 000 sairaalan ulkopuolista maallikko-deffaa, joiden sijainnin hätäkeskus tietää.
Deffat löytyvät osoitteesta: www.hjartstartarregistret.se
Ruotsissa on myös käytössä puhelimiin ladattavia sovelluksia. Esim. Sydän- ja keuhkoliiton sovellus, joka löytyy osoitteesta http://www.hjart-lungfonden.se/raddahjartat/
Myytyjä deffoja tiedetään olevan 35 000.

UUDET ELVYTYSOHJEET EUROOPAN ELVYTYSNEUVOSTOLTA

Aamulehti uutisoi asiasta 15.10.2015:

Joka vuosi 500 000 eurooppalaista kokee äkillisen sydänpysähdyksen. Jos paikalle osunut maallikko tietää, miten toimia, uhrin mahdollisuudet selvitä saattaisivat jopa kolminkertaistua.
Tätä nykyä vain noin yksi viidestä sydänpysähdyspotilaasta saa maallikkoelvytystä. Jos kaikki maallikot osallistuisivat säännölliseen elvytyskoulutukseen ja käyttäisivät taitojaan, voisi Euroopassa pelastua vuosittain 100 000 ihmistä enemmän.
Euroopan Elvytysneuvosto julkaisi torstaina uudet elvytysohjeet. Niissä on systemaattisesti arvioitu lukuisia elvytystoimintaa käsitteleviä lääketieteellisiä tutkimuksia. Uusissa suosituksissa korostetaan korkealaatuista rintakehän painelua, puoliautomaattisen defibrillaattorien käyttöä ja niiden sijoittamisista kaikille julkisille paikoille, sekä koko väestön koulutusta.
Lue koko juttu tästä

Suomessa tehty mullistava keksintö: BIOLOGINEN OHITUSLEIKKAUS
Itä-Suomen yliopistossa kehitetty niin sanottu biologinen ohitusleikkaus eli sydämen geenihoito voisi helpottaa tuhansien sepelvaltimotautia sairastavien suomalaisten elämää.
Lue tästä koko juttu

Oulussa on tapahtunut nuorille kymmeniä outoja äkillisestä sydänpysähdyksestä johtuvia kuolemia.
Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa etsitään syitä kuolemantapauksiin.
Lue koko juttu tästä.

TEKNIIKKA JA TALOUS: Ambulanssilennokki nopeuttaa ensiavun saapumista – pelastaisi sydänkohtauspotilaista 80 %
Yksi onnistuneen ensiavun tärkeimpiä tekijöitä on aika: mitä nopeammin elvytys saadaan aloitettua, sitä todennäköisemmin se onnistuu.

Ambulanssilennokki tuo onnettomuuspaikalle välineitä, joilla ensihoidon voi aloittaa jo, kun ensiapuryhmä on vasta matkalla.
Hollannissa sijaitsevan Delft University of Technologyn insinööriopiskelija Alec Momont on keksinyt uuden tavan, jolla ensiavun aloittamista voidaan nopeuttaa.

Momont on kehittänyt ambulanssilennokin, joka pystyy kantamaan onnettomuuspaikalle defibrillaattorin ja muita sydänkohtauksen ensihoidossa tarvittavia välineitä.
Lennokin huippunopeus on 100 kilometriä tunnissa. Sen uskotaan pystyvän monissa tilanteissa lennähtämään paikalle nopeammin kuin perinteinen ambulanssi, jonka liikkumista hidastaa muu liikenne. Koska lennokki ei pysty tuomaan onnettomuuspaikalle ensihoitajia, on se varustettu ääni- ja videoyhteydellä, jonka avulla ensiapuryhmä voi antaa ohjeita onnettomuuspaikalla oleville ihmisille – esimerkiksi ohjeistaa defibrillaattorin käytössä.
Lue koko juttu.

SYSTOLE, ensihoidon erkoislehti, julkaisi jutun AEDRYstä viimeisimmässä numerossaan.
systole
Klikkaamalla kuvaa saat tekstin suuremmaksi.

Suomen ja EU:n pohjoisin defibrillaattori löytyy nyt Nuorgamista, aivan Norjan rajalta.
K-kauppias päätti hankkia oman maallikko-defibrillaattorin liiketilan sisääntuloaulaan. Sijainti on edullinen kaikkien pienen kylän asukkaiden kannalta. Lisäksi taajaman halki kulkee paljon turisteja etenkin sesonkiaikoina.
Norjan puolelta tullaan myös paljon päivittäistavaraostoksille, joten asiakkaita on noin 2000 päivässä.

Deffan merkki

Nuorgamin VPK:n ensivasteella, joka on hyvin koulutettu, on käytössään samanlainen laite.
Myös K-kaupan henkilökunta on samalla koulutettu elvyttämään ja käyttämään defibrillaattoria.

IMG_4669

Kevon tutkimusasema.
Turun yliopiston Lapin tutkimusasema Kevo hankki heinäkuussa defibrillaattorin ja koulutti samalla henkilökuntansa käyttämään laitetta. Samalla kerrattiin myös painelu-puhallus-elvytystaidot.
Turun yliopisto oli jo aiemmin hankkinut Seilin-saarella sijaitsevalle tutkimusasemalle defibrillaattorin ja nyt oli Kevon vuoro. Ensiapukoulutusta annetaan henkilökunnalle säännöllisesti.
Kevon tutkimusasema sijaitsee Utsjoella, Pohjois-Lapissa, jossa ambulanssin vasteaika on välimatkojen ja vaikeakulkuisten teiden vuoksi pitkä. Viime vuosina asemalla on työskennellyt vuosittain 60-80 suomalaista ja 40-60 ulkomaalaista tutkijaa ja tutkimusapulaista. Lisäksi tutkimusasemalla käy vuosittain noin 200 kurssilaista.

IMG_4678

Rautavaaran kunta esimerkkinä muille
Rautavaaran kunta ja SPR ovat hankkineet kirkonkylälle viisi sydänelvytyslaitetta eli defibrillaattoria. Maallikkokäyttöisten laitteiden on tarkoitus olla apuna, kun sydänpysähdyksen jälkeen tarvitaan nopeaa elvytystä. Laitteet sijoitetaan julkisiin tiloihin kuten kunnantaloon, monitoimitaloon ja kirkkoon.

Ratkaisuun päädyttiin, koska Rautavaarassa päättyi ambulanssien yöpäivystys kokonaan.
Katso lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

YHTEYSTIEDOT:

Suomen AED-yhdistys
AEDRY ry

aedry@aedry.fi

P. 040 41 81 200

AEDRY lakihanke
33. AED MERKKI (640×637)

Kansainvälinen AED-merkki